Tommarp


Östra Tommarps Föreläsningsförening

Kontaktperson:Göran Olsson

Sextorp, Tågarp, 272 93  Tommarp

Tel: 070-965 35 96

E-post: olssongoran@live.se

Plats: Tommarps Bygdegård


Inträde: 70 kr. Inga terminskortProgramhösten 2022Torsdag den 15 september kl. 19.00

Bo Lundqvist, kriminalkommisarie, chef för polisregion Syds Kalla Fall grupp

"Mord/Ouppklarat dödligt våld - ingen kriminalroman utan verklighet!"

Bo har jobbat över 30 år som polis och mer än 20 av dessa med mordutredningar. Sedan 2016 är han chef över polisregions syds kalla fallgrupp med nära 150 fall av ouppklarat dödligt våld sedan 1 juli 1985 och framåt. Föreläsningen kommer avhandla mord i Sverige, dess utveckling och de utmaningar svensk polis står inför utöver hur vi arbetar med kalla fall med en skånsk inriktning.


Torsdag den 29 september kl. 19.00

Conny Nilsson - frontfigur i Berth Idoffs, Erik Lihms och Matz Bladhs orkestrar bjuder in till en musikresa.

"Mitt liv med musiken"


Torsdag den 13 oktober kl. 19.00

Tina Frennstedt, deckarförfattare och journalist

Skånska deckare med starka Österlenkaraktärer - kriminalreportern som inspireras av kalla fall och har jobbat med Bo Lundqvist, allt i Skånemiljö.

Tina har en bakgrund som kriminalreporter och fallen som hon bevakade har fått följa med henne i böckerna. Tina har sina rötter på Österlen där hon har ett hus och tillbringar mycket tid under året. Miljöerna har stor betydelse i hennes böcker. Hon kommer att berätta om vaför hon skriver om Cold Case, om huvudpersonerna och hur böckerna är uppbyggda. Vad innebär det att vara deckarförfattare idag, med den stora konkurrens som finns och var hämtar hon sin inspiration ifrån?


Torsdagen den 27 oktober kl 19.00

Ulf Ellervik - professor i bioorgansk kemi vid Lunds universitet samt känd från TV-programmet Fråga Lund.

"Konsten att njuta av kemi - varför luktar skunken illa medan kaffet luktar gott? Hur kan vi skilja på doften av en ros och en tulpan?"

I sin forskning använder han kemi för att förstå hur cancerceller kommunicerar med andra celler. Det långsiktiga målet är att hitta ny behandling av tumörer. Ulf är även en engagerad kunskapsspridare inom kemins område, både för studerande och för allmänheten. 2011 debuteradehan som popuärvetenskaplig  författare med boken Ond kemi, som fick det första pi-priset.

I föreläsningen utforskas kemins ljusa sida och våra känslor kring mat, kärlek, konst och inte minst rädsla. Vad händer när vi blir förälskade och hur kommer det sig att en förälskelse inte varar för evigt?Torsdag den 10 november kl 19.00

Kristina Helgesen & Olof Jennfors - sång och musik ur den svenska visskatten

"Svenska kvinnliga visförfattare - glömda, gömda, kända och okända visor, skrivna av kvinnor!"

Inget ont om Cornelis, Everts, Olles, Carl-Antons osv. gärningar inom det svenska visförfattandet, men det finns så många många fler! Kristina Helgesen och Olof Jennfors har rotat i den svenska visskatten och valt ut visor skrivna av kvinnor som de framför till piano, gitarr och bas.

Kristina kommer från Tommarp men bor sedan flera år tillbaka i Malmö och jobbar som musiklärare och frilansande  musiker. Olof är musiker, låtskrivare och ljudtrekniker.


Torsdag den 24 november kl 19.00

Systrarna Lindskog, de två trädgårdsälskande systrarna som sedan februari 2015

driver Systrarna Lindskogs Trädgård & Design utan för Löderup.

"Julens vackraste blommor och arrangemang"

Trädgårdssystrarna Freja och Julia kommer att berätta om och visa upp de vackraste och tåligaste jularrangemangen för både ute och inne! Det blir och också trädgårdsprat - vad gör vi i trädgården under vintermånaderna och hur förbereder du din trädgård bäst infrö våren?
Inträde: 70 kr. Inga terminskort.

Begränsat antal platser. Ingen förbokning.