Gårdstånga/Holmby

Gårdstånga/Holmby Föreläsningsförening

Kontaktperson: Britt Larsson,

Körsbergsvägen 27,  247 47 Flyinge

Tel: 0709-916095

E-post: bllarsson@telia.com

Facebook: Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening

Föreläsningslokal: Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, FlyingeProgram våren 2024


Onsdagen den 31 januari kl. 19.15

Henrik Valentin

"Flykten över Öresund"

Ett gestaltande föredrag om de danska judarnas flykt under nazisternas förföljelse i oktober 1943. Drygt 7000 flyktingar kom till Sverige under några få veckor. Om dessa dramatiska veckor handlar författaren Henrik Vallentins föredrag med gripande människoöden, politiskt maktspel och faktiska händelser på båda sidor om Öresund.


Onsdagen den 14 februari kl. 19.15

Christine Rosenqvist

"Capri, Sorrento och Amalfikusten"

Christine som jobbat många år som reseguide, står för kvällens program, där hon i ord och bild ger oss vacker natur och fängslande människoöden t.ex. från Capri, kallad Drömmarnas ö, där drottningens livmedicus Axel Munthe, lät bygga den sagolikt vackra Villa San Michelle och vidare till Amalfi-kusten där vi hittar "Gudarnas vandringsled".


Onsdagen den 28 februari kl. 19.15

Lars-Erik Svensson

"Irland, på strövtåg runt den gröna ön"

Ön som är Atlantens oslipade smaragd med grevskap, berg och natur! Vi upptäcker Irlands gröna kullar och dalar. Starten sker i Dublin med dess kulturella sevärdheter. Vi går på vandring i Killarneys sjödistrikt och fängslas av kustlandskapet i Dingle och Kerry. Besöker Atlantens höga klippor, Cliffs of Moher och staden Galway. Avslutas med ett besök till den ödsligare och bergiga Connemaras nationalpark.

OBS! Före föreläsningen hålles ett kort årsmöte.!


Onsdag den 13 mars kl. 19.00. OBS: tiden 19.00!

Johan Andersson

"Myter om människokroppen"

Johan är universitetslektor vid Institutionen för experimentell medicinsk vetenskap, Lunds universitet, presenterar myter om människokroppen - vilka är sanna och vilka är falska.?

Använder vi bara 10% av vår hjärna, leder sockerintag till hyperaktivitet hos barn och kan C-vitamin förebygga förkylning?? Det florerar mängder av både sanna och falska påståenden, faktoider ochmissuppfattningar kring hur männsikokroppen fungerar. I både filmer och TV-serier förekommer fenomen som kanske bäst bestäms "Hollywoodmedicin" och som har väldigt lite med hur både kroppen och medicin fungerar.


Onsdag den 3 april kl. 19.15

Pär Cederqvist

"Livat i luften"

Pär började redan som 15-åring att arbeta med flyg som sommarjobb på Torslanda flygplats i Göteborg. Efter avslutad skolgång var avsikten att fortsätta md praktikarbete för att bli flygmekaniker. Att få flyga var dock det som locklade mest och utbildning till fältflygare i Flygvapnet påbörjades hösten 1967 i Lungbyhed. Efter avlagd examen följde flygning i huvudsak på F17 i Ronneby. Efter ett antal år som atttack-och jaktpilot var tiden mogen att börja som flyglärare. Han kom därmed tillbaka till flygskolan i Ljungbyhed för att utbilda både militära och civila piloter. Ett intresse för klassiska veteranflygplan och konstflygning har funnits med hela tiden vilket inneburit en del intressanta flygningar och deltagande i flyguppvisningar,Föreläsningslokal: Flyinge församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge 

Inträde: Medlemsavgiften för våren 2024 är 100 kr, vilket ger fri entré till vårens fem föreläsningar eller 30 kr/pers/tillfälle. Skolungdom t.o.m gymnasiet har alltid gratis inträde.


Föreläsningarna sker i samarbete med ABF Mittskåne och med bidrag från Region Skåne, Eslövs kommun, Sparbanken Skåne.