Gårdstånga/Holmby

Gårdstånga/Holmby Föreläsningsförening

Kontaktperson: Britt Larsson,

Körsbergsvägen 27,  247 47 Flyinge

Tel: 0709-916095

E-post: bllarsson@telia.com

Facebook: Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening


Program hösten 2021


Onsdagen den 29 september kl 19.15

"kalla nosar hittar varma kroppar"

Friska, vakna hundar har kalla nosar. Vi har upptäckt att noshudens låga temperatur gör att den är extra känslig för uppvärmning. Den kalla nos-spegeln på en hund är så otroligt känslig att den den kan känna av en varm kropps värmestrålning (infraröd strålning) på tiotals meter. De känsliga strukturerna i nosens speciella hud och hur huden kyls ner har vi under tiden också förstått. Våra fyrbenta kollegor får smaskigt hundgodis för sina "mödor" och är alltid ivriga att jobba. Med en värmekamera synliggörs vilken information som finns i infraröd strålning. Föreläsare: Professor Ronald Kröger.


Onsdagen den 13 oktober kl 19.15

"Mitt liv som pressfotograf"

har jag valt att kalla mitt föredrag. En bildmässig resa som påbörjades 1983 och som ännu inte landat. Jag tar med er på en världsomspännande tripp tillsammans med mina kameror, där bilden står i fokus. Jag bjuder på högt och lågt, roligt och tragiskt, kända och okända. Stunder som kanske väcker vissa tankar, medans andra är mer lättsmälta.

Jag vill beröra och göra en viss skillnad, med mina bilder. Föreläsare: Richard Nilsson.


Onsdagen den 27 oktober kl 19.15

"En god natts sömn. Hur viktigt är det egentligen"

Föreläsare: Universitetsadjunkt Annika Astermark

Under föredraget presenteras kunskapsläget idag kring sömnen, de olika sömnfasernas betydelse och varför vi drömmer. Vidare ges konstruktiva tips för bättre sömn och dess hälsovinster. Vetenskapliga fakta på ett förståeligt sätt, kryddat med insikter och anekdoter.


Onsdag den 10 november kl 19.15

"Från jord till bord"

Anette Nilsson på Boäng vid Röstånga berättar om hur hon planerat och byggt upp sin potager (köksträdgård på franska) och visar bilder på vad och hur du kan odla fina grönsaker tillsammans med sommarblommor. Hon ger många tips på jordförbättring, odlingsmetoder, bra sorter och till sist även tips på förädling och förvaring på egna skörden.

Kom occh låt dig inspireras till en odling som är både god och vacker!


Onsdagen den 24 november kl 19.15

"Musikgruppen Fyra skägg med Visor ur levande livet"

Ett blandat visprogram precis som livet självt. Med historier, skratt, lycka, vemod och kanske emellanåt en liten tår. Både nya och gamla visor, en del kända andra mer okända. Ruben Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Evert Taube och Alf Hambe är några av de vispoeter som alltid finns med på repetoaren.

Föreläsningslokal: Flyinge församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge 

Inträde: 30 kr/pers. Med föreningens årskort - fritt inträde, skolungdom t.o.m. gymnasiet har alltid gratis inträde.


Föreläsningarna sker i samarbete med ABF Mittskåne och med bidrag från Region Skåne, Eslövs kommun, Sparbanken Skåne och Flyinge Bibliotek.