Gårdstånga/Holmby

Gårdstånga/Holmby Föreläsningsförening

Kontaktperson: Britt Larsson,

Körsbergsvägen 27,  247 47 Flyinge

Tel: 0709-916095

E-post: bllarsson@telia.com

Facebook: Gårdstånga-Holmby Föreläsningsförening

Föreläsningslokal: Flyinge Församlingshem, Tunavägen 3, FlyingeProgram hösten 2023


Onsdagen den 20 september kl. 19.15

"Från äppelträd till äppelmust"

Lundabygdens musteri berättar om hur man kan ta tillvara sina äpplen från trädgården genom att göra dem till äppelmust. Varje år går tusentals äpplen till spillo i våra trädgårdar för att det är svårt att ta till vara på dem. Det vill Lundabygdens Musteri ändra på. Ni kommer att få höra historien bakom företaget, som har sitt musteri utanför Flyinge och lära er hur processen från äpple till färdig must går till.


Onsdagen den 4 oktober kl. 19.15

"Ett år utan skor - en familj på äventyr"

En gripande och ovanlig föreläsning om en helt vanlig familj som kliver av vardagsstressen och förvandlar tillvaron till ett äventyr. 

Familjen Veber bryter upp från vardagen för att följa drömmnen om ett äventyr till sjöss. Föräldrarna säger upp sig, barnen tas ur skolan och huset blir under 15 månader ersatt med en 30 fots segelbåt. Familjen Veber var 2017 aktuella i tv-programmet Familjer på äventyr där SVT i sex program följde familjen ombord på segelbåten Anna Lisa. I Ett år utan skor följer du själv med ombord på Anna Lisa i 12 000 spännande ,roliga och ibland farliga sjömil. Du följer med till Karibien, i storm i Medelhavet, när utrustningen går sönder utanför Afrika och när seglingen åter är så underbar att allt är glömt.Onsdagen den 18 oktober kl. 19.15

"Ljuset, människan och mörkret"

Johannes Lindén, fysiker och ljusforskare vid LTH

berättar om ljus ur ett tekniskt och fysikaliskt perspektiv men även ur en mänsklig och filosofisk synvinkel. I och med införandet av LED-lampan har många nya insikter gjorts rörande energi, ljuskvalitet och hälsa. Johannnes kommer at ta upp olika aspekter av detta samt vårt behov av att vila från ljus - vårt och andras -  och behov av mörker.


Onsdag den 1 november kl. 19.15

"Åter till månen och vidare till mars"

Människans vistelse i rymden är full av fantastiska prestationer och hisnande darmatik. Rymdexperten Ulf Berggren berättar om hur man tidigare besökte månen och hur man i dag bor och arbetar på den internationella rymdstationen. Vi tittar på hur kroppen påverkas och vilka risker det finns med att bo i rymden. Dessutom, nu börjar planerna ta form! I USA har med politisk enighet, finansiering och andra deltagarländer bestämt sig för att ta människan tillbaka till månen 2024 och vidare till Mars efter 2033. Privata företag revolutionerar  rymdresandet och flera nya rymdstationer byggs, bl.a. en i omloppsbana kring månen.


Onsdag den 15 november kl. 19.15

"Trädgårdsodling för alla"

Odla med lagom insats framför allt i låda. Några av ämnena som tas upp är odlingshistoria, hur gör man det lättskött, exempel på olika sätt att odla och tips på utformning, smarta odlingstips och hur man kan bjuda in biologisk mångfald i sin egen trädgård och få hjälp av nyttodjur att sköta sin trädgård.

Föreläsare: Sara Hall, Gröna Sara Trädgårdsdesign.

Trädgårdsdesigner och trädgårdsredaktör för TV-programmet Trädgårdstider. Bosatt i en gammal skola i Stora Harrie srax utanför Kävlinge.
Föreläsningslokal: Flyinge församlingshem, Tunavägen 3, Flyinge 

Inträde: Terminskort hösten 2023 är 100 kr, vilket ger fri entré till höstens fem föreläsningar eller 30 kr/pers/tillfälle. Skolungdom t.o.m gymnasiet har alltid gratis inträde.


Föreläsningarna sker i samarbete med ABF Mittskåne och med bidrag från Region Skåne, Eslövs kommun, Sparbanken Skåne.