MunkaLjungby

Munka Ljungby  Föreläsningsförening

Kontaktperson: Inge Lindfors

Ausås Vagnmakarelid 8, 262 95 Ängelholm

Tel: 042-530 61

E-post: sbi-lindfors@ektv.nu

Plats för samtliga föreläsningar: Biblioteket, Munka Ljungby Folkhögskola

Hemsida: www.munkaforelasning.se

(på hemsidan finns mer information kring varje föreläsning)


Program hösten 2021


Torsdag 23 september


Sebastian Sardi, Limhamn

"Black Diamond - här brinner under marken och det händer att hela hus och byar slukas"

Klimat och människa. Marken har brunnit i över 100 år utan att man lyckats släcka eldarna. Mitt i detta arbetar vuxna och barn med bara händerna för att ur marken utvinna användbara kolbitar. Kol är den enskilt största bidragande faktorn till klimatproblem och den globala temperaturhöjningen.


Torsdag 30 september


Ingmar Skogar, Ängelholm

"Höstglöd - När Sverige är färgrikast

Solen värmer inte på samma vis, dagarna blir kortare och sommaren förbi. Fågelsången har tystnat men fjärilarna lyser i all sin glans. Flyttfåglarnas sträck drar förbi. Den första nattfrosten är i antågande. Dimmorna ligger kvar, snart är träden avlövade och de första snöflingorna börjar falla mot marken.


Torsdag 14 oktober


Thomas Andersson, Falkenberg

"Island - is, eld och fåglar"

Island föddes ur havet för 16 miljoner år sedan. Ön befolkades av norrmän i slutet på 800-talet. Island har en mycket säregen och vacker natur. Vulkanisk aktivitet, lavafält, sprutande gejsrar, vattenfall och stora glaciärer.

Kusten runt ön mäter 6600 km. Island är också fåglarnas ö. Alkfåglar som Lunnefåglar, tordmular häckar i kolonier på branta fågelberg. Tusentals par silvertärnor finns på ön. Sjön Myvast i norr är en fågelsjö med vadare och änder.

Programmet är en sammanfattning av en 350 mil lång bilresa.


Torsdag 28 oktober


Rickard Jändel, Göteborg

"Att skriva är att leva"

Rickard Jändel, författare och folkhögskolelärare, föreläser om sin upplevelse av en obotlig sjukdom i kroppen. 2007 fick han sin diagnos, 44 år gammal. Beskedet blev en personlig tragedi men någonstans fanns det hopp. Han skrev "Hurrah jag lever, min tid med Parkinson". En bok om en obotlig sjukdom, om livsgnista och hoppet och kampen som alltid finns med. Han beskriver sin kamp mot den sjukdom han burit på i mer än 15 år, men det betyder inte att livet är slut eller att tillvarons skönhet försvinner.


Torsdag 11 november


Annika Astermark, Hjärnarp

"Sömn - hur viktigt är det egentligen?"

Att sova dåligt känner väl de flesta till av oss. Men vad kan vi göra för att råda bot mot detta? Vi får i föreläsningen sakkunnig hjälp och vägledning av Annika Astermark. Universitetsadjunkt som undervisar vid medicinska fakulteten, Lunds universitet. Doktorand och Leg. Sjukgymnast. Annikas utgångspunkt är: Jag har alltid haft ett stort intresse att fördjupa mig i och ta del av de senaste rönen och jag älskar att föreläsa i olika sammanhang. Får du hjälp i kväll?


Torsdag 25 november


Jessica Abbot, Marieholm/Lund

"Hur dina gener påverkar ditt liv."

Jessica, född i Kanada. Kanadensisk - svensk evolutionsbiolog och universitetslektor vid Lunds universitet. Hon kom till Sverige från Kanada som utbytesstudent 1999. Slutförde sin masterutbildning i Lund och doktorerade på polymorfisk hos flicksländor. Sedan 2012 forskar hon vid Universitetet i Lund, forskningen kretsar kring bananflugor och plattmaskar och är inriktad på könskromosomer. Sedan 2016 är Jessica en av experterna i panelen i TV-programmet "Fråga Lund". SVT-program som hade premiär 1962.


Torsdag 2 december


Lars Påhlsson, Vinslöv

"Bhutan" är ett otillgängligt land, inklämt mellan Indien och Kina, ett ålderdomligt land med buddistiska traditioner. 1962 byggdes den första vägen, den första skolan och det första sjukhuset. 1974 kom den första turisten. Bhutan är landet där befolkningen protesterade mot att demokrati infördes. Det är landet där man sätter lycka före pengar. Bhutan liknar inget annat land.

Samtliga föreläsningar: Biblioteket, Munka Folkhögkola


Stöd föreningen genom att bli medlem.

Årsavgift: 150 kronor, för enskild medlem.Då kan du gå på årets samtliga föreläsningar, annars kostar en Enskild föreläsning: 40 kronor.

Bankgiro:305-9094 (uppge namn och adress)