Tollarp

ITollarpsbygdens Nya Föreläsningsförening

Kontaktperson: Kerstin Wanstadius

Adress: Kastanjevägen 5, 298 32  Tollarp

Tel. 0706-810224

E-post:kem.wanstadius@telia.com

Ordf. Gun Lindahl tfn 044-31 09 24


Program Våren 2022


Plats för föreläsningarna: Biblioteket i Tollarp, Gästgivaregatan 15

Tid: Måndagar kl. 19.00 (se nedan då avvikelser finns)

Inträdesavgift till enstaka föreläsning: 20 kr

Årskort: 100 kr


Måndag 7 februari kl. 19.00

Eva Mirelle Husberg

"Lillehus på Blacken/ Lillö - Borgen Kristianstad"

Vi får en inblick i hur maktpersoner och andra viktiga personer styrde Svea rike och hur befolkningen hade det, om makteliten som styrde Danmark och Norge och hur maktförhållandena var i vår bygd. Ni får också höra hur flickor/kvinnor och pojkar/män hade det på 1300-och 1400-talet jämfört med nu.

Det visas bilder, ritningar och gamlöa målningar.


Måndag 7 mars kl. 19.00

Lenn Kåsören (Lennart Björk)

"Till fjärran länder"

Lennart har en omfattande erfarenhet av utlandsarbete som Senior Adviser Telecommunikation, framför allt i utvecklingsländer i Afrika, Asien och Sydamerika.

På ett lättsamt och humoristiskt sätt delar Kåsören med sig av sina erfarenheter och iakttagelser från skilda kulturer han mött. En berikande och internationell samvaro i humoristisk anda.


Måndag 21 mars kl. 18.30

Årsmöte på Bibliteket


Måndag 27 april kl. 18.00

Vårens nya böcker

Personal från biblioteken i Kristianstads kommun

En årligen återkommande träff i Tollarp, där bibliotekarier från bibliotek i Kristianstads kommun berättar om intressanta böcker. Träffen är ett samarbete mellan Tollarpsbygdens Nya Föreläsningsförening och traktens bibliotek.

Man presenterar 10-12 böcker med olika teman, allt från deckare och thriller till relationsdraman mm. Flera böcker har berättelser i nutid och andra berättar om gamla tider.


Måndag 2 maj kl. 19.00

Sara och Bengt Olsson

"Bergtagna"

Bildvisning och berättelse av två bergtagna vandringsveteraner. "Seniorbackpackers". De har vandrat bland annat i Alperna, Costa Rica, Nepal och andra ställen runt om i världen, även i Skåne och Blekinge.

2015 vandrade de i Nepal, som drabbades av en förödande jordbävning under deras vistelse där. Värst drabbades Langtang-dalen med död och förstörelse. Genom ett under överlevde de kastastrofen. Alla delade med sig av det man hade kvar av förnödenheter, material att bygga enkla skydd av presenningar och annat. Efter en vecka blev de hämtade med helikopter.

Intressant information finns på deras hemsida bergtagna.se.

 


            

Allmänt

Sponsorer: Thage Bygg, Mats Däck, Sparbanken Skåne, Kristianstads Kommun, Gunilla Sundström-  Keramiker, Tollarps Byalag, Region Skåne - SFI, Länsförsäkringar Bank Stiftelsen,  Folkuniversitetet, Sparbanksstiftelsen 1826